Constitutioneel eczeem, is een vorm van eczeem die veel voorkomt. Het eczeem begint meestal voor het eerste jaar en jeukt erg. Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het krijgen van hooikoorts, astma en voedselallergie. Deze aanleg is erfelijk en heet ‘atopie’. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem vanzelf. De atopie aanleg blijft bestaan en het eczeem kan op latere leeftijd terugkomen.
De symptomen van constitutioneel eczeem zijn over het algemeen zeer goed te behandelen. De aanleg voor constitutioneel eczeem blijft bestaan en is niet te genezen, waardoor constitutioneel eczeem ook weer terug kan komen.
Constitutioneel eczeem geeft roodheid, bultjes en schilfering van de huid. Ook kunnen er blaasjes zijn en kan er vocht uit de huid komen. De huid is meestal droog en voelt ruw aan.
Constitutioneel eczeem jeukt meestal erg en hierdoor zijn er krabwondjes. Als constitutioneel eczeem lang op één plek zit, wordt de huid ruwer en dikker. Constitutioneel eczeem begint meestal op babyleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen. Constitutioneel eczeem kan kort aanwezig zijn, maar ook chronisch worden. De aanleg voor constitutioneel eczeem blijft en het kan terugkomen als het weg is geweest.
Bij baby’s wordt constitutioneel eczeem ook wel dauwworm genoemd. Dauwworm kan op het hele lichaam zitten. Het begint meestal rond de derde levensmaand. Vanaf de peuterleeftijd zit constitutioneel eczeem vooral in de huidplooien bij de gewrichten (bijvoorbeeld de elleboogholten, knieholten), bij polsen, enkels, in de hals en nek. Bij een deel van de volwassen patiënten is het eczeem vooral aanwezig in het gezicht, de hals en de nek. Maar alle lichaamsdelen kunnen meedoen, ook de geslachtsdelen.
De huid van mensen met constitutioneel eczeem is extra gevoelig voor infecties met bacteriën en het herpes simplex virus (de veroorzaker van koortslip). Bij bacteriële infecties ontstaan puistjes, open plekken en gelige korsten op de huid. Bij een infectie met het herpes simplex virus ontstaan vele, vaak pijnlijke, blaasjes op het eczeem en kan koorts optreden.
Constitutioneel eczeem is niet besmettelijk. Het is belangrijk om dit te vertellen aan uw omgeving of de omgeving van uw kind omdat anderen hier bang voor kunnen zijn en u of uw kind daarom onterecht vermijden.
Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Het eczeem is niet vies of besmettelijk. Elkaar aanraken kan geen kwaad. Constitutioneel eczeem heeft vaak te maken met een aanleg voor allergie. De allergie kan zich ook uiten in de vorm van hooikoorts of astma. Vaak zijn er ook andere familieleden met constitutioneel eczeem, hooikoorts of astma. Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak als kind al eczeem gehad. De klachten beginnen soms al 3 tot 4 maanden na de geboorte. De klachten kunnen gedurende perioden verergeren en weer verdwijnen.
Beperk zo mogelijk factoren die de jeuk en het constitutioneel eczeem verergeren:
Een droge huid is een belangrijk kenmerk van constitutioneel eczeem . De huid moet daarom niet met veel zeep en vooral niet met bad- of doucheschuim gewassen worden. Daardoor droogt de huid namelijk nog meer uit. Wél is het verstandig bad- of doucheolie te gebruiken en de huid in te smeren met een vette crème of zalf. Ook heel heet douchen of heel vaak douchen droogt de huid uit.
Het stuk krabben van de huid vindt vooral ’s nachts plaats. Dit kan worden beperkt door de nagels goed kort te houden en eventueel verbandhandschoenen te dragen.
Bij veel mensen is krabben deels een gewoonte geworden, die aanwezig blijft, ook als het eczeem in een rustige fase is. Door het krabben vlamt het eczeem makkelijker op. Om het ‘gewoontekrabben’ te verminderen is specifieke gedragstherapie ontwikkelt. Vraag hiernaar als u hier behoefte aan heeft.
Het is van belang op het materiaal van de kleding te letten. Wollen kleding geeft snel jeuk. Textiel met een ruwe vezel eveneens en wordt daarom afgeraden. Katoenen kleding wordt goed verdragen en heeft daarom de voorkeur. Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden. Van huisstofmijt werende matrashoezen is niet aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op het eczeem.
Beroepen of hobby’s waarbij de handen veel in contact komen met vloeistoffen of irriterende stoffen, kan het eczeem verergeren. Hierbij is het belangrijk geschikte handschoenen te dragen. Zo nodig kan de bedrijfsarts om advies worden gevraagd.
Bij inspanning en transpiratie ontstaat snel jeuk. Na lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld sporten, is direct en kortstondig douchen aan te bevelen. Een te hoge temperatuur binnenshuis, of buitenshuis in de zon, veroorzaakt eveneens jeuk.
Zowel positieve als negatieve stress kunnen een verergering van het eczeem geven.
Andersom kan het hebben van constitutioneel eczeem tot psychische klachten leiden en een negatief effect op de kwaliteit van leven geven. Het is verstandig hulp te vragen als u er zelf niet uitkomt. Een goede coach in de vorm van een verpleegkundig consulent, maatschappelijk werker of psycholoog is voor veel mensen met constitutioneel eczeem een ware uitkomst om er in het dagelijks leven beter mee om te leren gaan. Sommige ziekenhuizen werken ook met online trainingen op dit vlak.
Er bestaat geen bezwaar tegen zwemmen. Na het zwemmen doet men er goed aan te douchen en zich met een vette crème of zalf in te smeren.
Het is niet aangetoond dat constitutioneel eczeem erger wordt door prikkels uit de lucht (bijvoorbeeld huisstofmijt) of door bepaalde voeding. Alleen bij een acute allergische reactie op voedsel kan constitutioneel eczeem soms erger worden, maar dit is heel zeldzaam.
Uw arts kan de diagnose constitutioneel eczeem stellen door hoe de huid eruit ziet en de combinatie met jeukklachten en de spontaan wisselende ernst. Om de diagnose te stellen kan het helpen om te weten of er atopie (constitutioneel eczeem, hooikoorts, astma) bij u of bij u in de familie voorkomt. Bij constitutioneel eczeem is allergie onderzoek meestal niet nodig. Bij andere uitingen van atopie (hooikoorts, astma, voedselallergie) kan allergie onderzoek mogelijk wel van belang zijn.
Er zijn verschillende behandelingen voor constitutioneel eczeem:
Ernstig constitutioneel eczeem kan eventueel kortdurend worden behandeld met een corticosteroïd in tabletvorm, zoals prednison. Een kortdurende kuur met prednison geeft vrijwel nooit ernstige bijwerkingen.
Als er bovenop het eczeem een uitgebreide bacteriële ontsteking is, is soms een antibioticacrème of tablettenkuur nodig naast de eczeembehandeling.
Voor meer informatie kijk op https://www.isala.nl/patientenfolders/6183-beheersing-en-behandeling-eczeem/