Patiënt log-in Algemene nummer 020 215 60 60
X
Language / 語言 / Lugha

Tolk

Om de patiënt de juiste zorg en behandeling te bieden is het van groot belang dat de behandelaar en patiënt elkaar goed begrijpen. U bent als patiënt verplicht zelf te zorgen voor een informele tolk indien dit noodzakelijk is. Als u anderstalig bent en u problemen heeft om u zelf in het Nederlands of Engels uit te drukken adviseren wij u een informele tolk mee te brengen tijdens uw afspraak.

Hastaya doğru bakım ve tedavi sağlamak için, tedavi eden kişinin ve hastanın birbirini iyi anlaması çok önemlidir. Eger kendinizi iyi ifade edemiyeceğinize inanıyorsaniz yanınızda tercüman getirmeniz mecburidir. Ana dili Hollandaca olmayan biriyseniz ve kendinizi Hollandaca veya İngilizce olarak ifade etmekte sorun yaşıyorsanız, randevunuz sırasında bir tercüman getirmenizi öneririz.

Welkom, waarmee kunnen wij u helpen?

Informatie

Een aderontsteking of tromboflebitis, is een stolsel in een oppervlakkig in de huid gelegen ader.

Aderontstekingen

Deze pagina geeft informatie over aderontstekingen

Omschrijving

Tromboflebitis, oftewel een aderontsteking, is een stolsel in een oppervlakkig in de huid gelegen ader. Het risico op stolselvorming wordt bepaald door drie factoren: de stroomsnelheid van het bloed, de samenstelling van het bloed en beschadigingen van de vaatwand.

Het merendeel van de aderontstekingen ontstaat spontaan en komt in spataderen voor. Langdurige immobiliteit, zoals lang zitten (reizen) of liggen (ziekenhuisopname), kan een aderontsteking veroorzaken. Verder verhogen operaties en zwangerschappen eveneens het risico. Meestal zijn aderontstekingen echter onschuldig en is de kans op trombose en longembolie gering. De meest voorkomende symptomen zijn: pijn, roodheid rond de ontstoken ader en verharding van de ader door het aanwezige stolsel. Daarnaast gaat het vaak gepaard met zwelling van de enkel door vochtophoping.

Diagnose

Bij uw eerste bezoek aan ons Centrum zal de fleboloog tijdens het spreekuur nagaan of de symptomen (pijn, roodheid rond de ontstoken ader en verharding van de ader) overeenkomen met het beeld van een aderontsteking.

Daarnaast zal een aanvullend duplex-onderzoek worden uitgevoerd om een diep veneuze trombose uit te sluiten.

Behandeling

Indien er geen sprake is van diep veneuze trombose, is een stevig aangelegd verband de belangrijkste behandeling. De pijn zal spoedig verminderen en het stolsel wordt op zijn plaats gehouden, waardoor de kans op losschieten verminderd wordt.

Verder is het van belang dat u voldoende beweging krijgt om het risico op uitbreiding van het stolsel en trombose te voorkomen. Grotere stolsels kunnen eventueel onder lokale verdoving operatief verwijderd worden. De arts zal u het advies geven om spataderen te laten behandelen, zodat de kans op aderontstekingen in de toekomst kleiner wordt.