Patiënt log-in Algemene nummer 020 215 60 60
X
Language / 語言 / Lugha

Tolk

Om de patiënt de juiste zorg en behandeling te bieden is het van groot belang dat de behandelaar en patiënt elkaar goed begrijpen. U bent als patiënt verplicht zelf te zorgen voor een informele tolk indien dit noodzakelijk is. Als u anderstalig bent en u problemen heeft om u zelf in het Nederlands of Engels uit te drukken adviseren wij u een informele tolk mee te brengen tijdens uw afspraak.

Hastaya doğru bakım ve tedavi sağlamak için, tedavi eden kişinin ve hastanın birbirini iyi anlaması çok önemlidir. Eger kendinizi iyi ifade edemiyeceğinize inanıyorsaniz yanınızda tercüman getirmeniz mecburidir. Ana dili Hollandaca olmayan biriyseniz ve kendinizi Hollandaca veya İngilizce olarak ifade etmekte sorun yaşıyorsanız, randevunuz sırasında bir tercüman getirmenizi öneririz.

Welkom, waarmee kunnen wij u helpen?

Informatie

Wanneer de kleppen in de aderen niet meer of onvoldoende sluiten zakt het bloed weer terug in het been en kunnen spataderen ontstaan.

Spataderen

Deze pagina geeft informatie over spataderen

Omschrijving

Spataderen zijn uitgezette aderen waarin de kleppen niet meer of onvoldoende sluiten en waardoor bloed weer terugzakt in het been.

Spataderen variëren van vingerdikke kronkels op het been tot in de huid gelegen vaatjes met een diameter van minder dan een millimeter. Waarom spataderen ontstaan is nog niet duidelijk. Wel blijken ze voor een groot deel erfelijk bepaald te zijn. Hiernaast kan trombose een rol spelen. Zwangerschappen verergeren vaak spataderen, zeker wanneer men daarvoor aanleg heeft.

Spataderen kunnen een vermoeid en zwaar gevoel in de benen geven en in de loop van de dag kan dit verergeren. Daarnaast zijn dikke enkels en nachtelijke krampen eveneens veelgehoorde klachten.

Diagnose

Reeds tijdens uw eerste bezoek kan de fleboloog aan de hand van uw verhaal, lichamelijk onderzoek en een duplex-onderzoek de diagnose stellen. In veel gevallen zijn de spataderen met het blote oog zichtbaar.

Maar, dieper in het been, lopen vaak de aderen die de oorzaak van de zichtbare spataderen zijn. Om de ernst van de spataderen te bepalen wordt er een duplex-onderzoek gedaan.

Het duplex-onderzoek is een niet-pijnlijk onderzoek (vergelijkbaar met een zwangerschapsecho) waarbij de bloedvaten middels beeld en geluid zichtbaar worden gemaakt.

Behandelmethoden

Er zijn meerdere mogelijkheden om spataderen te behandelen. Afhankelijk van de diagnose zal de fleboloog (evt. een combinatie van) behandelmogelijkheden met u bespreken.


Therapeutische elastische kousen

De fleboloog zal in overleg met u bespreken of therapeutische elastische kousen voor u van toepassing zijn. Soms zijn er namelijk klachten en aandoeningen die niet met een ingreep opgelost kunnen worden. Een speciaal op maat gemaakte therapeutische elastische kous is dan de enige oplossing. Deze ondersteunt de spierpomp in het been zodat de terugstroom van het bloed richting het hart wordt bevorderd. Het ontstaan van vochtophoping (oedeem) wordt zo ook tegengegaan. Voor mensen met een staand beroep of tijdens de zwangerschap is het dragen van de kousen te adviseren om klachten te bestrijden en te voorkomen. Het aanmeten van de kousen vindt plaats door de bandagiste of de fleboloog. TEKteam is de leverancier van therapeutische elastische kousen in ons centrum.

 

Sclero-compressietherapie

Dit is een behandeling waarbij met injecties een irriterende vloeistof in de spatader wordt gespoten. Deze plakt als het ware de spatader dicht waardoor er geen zuurstofarm bloed meer naar de voeten kan zakken. Om een optimaal effect te bereiken wordt de spatader dichtgedrukt met een wattenrol en een elastische kous of een verband. Dit blijft 2 tot 10 dagen zitten afhankelijk van de dikte van de spatader. Bij uw vervolgafspraak wordt gecontroleerd of de spataderen goed zijn afgesloten. Tevens worden eventuele ophopingen van ‘bloed’ die zijn ontstaan na de behandeling geleegd. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

 

Echogeleide-foamsclerotherapie

Deze methode is vooral bruikbaar bij grotere spataderen. Hierbij wordt een schuimoplossing van de irriterende vloeistof (sclerosans) in de spataderen gespoten. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en is in de grotere spataderen beter in staat om de wanden te verkleven. Er wordt gecontroleerd met een echo-onderzoek waar het schuim zich bevindt en of het gewenste resultaat is bereikt. Na de inspuiting wordt de ader dichtgedrukt met een wattenrol en een elastische kous of een verband. Dit blijft 2 tot 10 dagen zitten afhankelijk van de dikte van de spatader. Bij uw volgende bezoek wordt onderzocht of de spataderen goed zijn afgesloten.

 

VNUSClosure Fast

Dit is een endoveneuze behandeling, hetgeen inhoudt dat de spatader van binnenuit wordt dichtgebrand door middel van hoogfrequente stroom. De energie beschadigt de binnenbekleding van de aderwand dusdanig dat de ader krimpt en het bloedvat wordt afgesloten. Het lichaam zal de ader zelf opruimen. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. De VNUSClosure Fast behandeling maakt gebruikt van hoogfrequente stroom. Na het aanprikken van de spatader, wordt een katheter opgevoerd tot aan het punt waar de spatader verbonden is met het diepe adersysteem. Vervolgens wordt de katheter geleidelijk teruggetrokken en de ader dichtgeschroeid. Nadat de katheter is verwijderd wordt het wondje verzorgd met een pleister of onderhuidse hechting. Vervolgens wordt een elastische kous aangebracht die men 24 uur dient te dragen.

Bekijk hier een fimpje over de behandeling.

 

Endoveneuze laser

Dit is eveneens een endoveneuze behandeling, hetgeen inhoudt dat de spatader van binnenuit wordt dichtgebrand door middel van laserlicht. De energie beschadigt de binnenbekleding van de aderwand dusdanig dat de ader krimpt en het bloedvat wordt afgesloten. Het lichaam zal de ader zelf opruimen. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Zoals de naam doet vermoeden, maakt de endoveneuze laser gebruik van laserlicht. Na het aanprikken van de spatader, wordt een katheter opgevoerd tot aan het punt waar de spatader verbonden is met het diepe adersysteem. Vervolgens wordt de katheter geleidelijk teruggetrokken en de ader dichtgebrand. Nadat de katheter is verwijderd wordt het wondje verzorgd met een pleister of onderhuidse hechting. Vervolgens wordt een elastische kous aangebracht die men gedurende 24 uur dient te dragen.

Bekijk hier een filmje over de behandeling.

 

Clarivein-methode

Bij deze methode wordt een katheter in de spatader gebracht. Aan het eind van de katheter zit een snel ronddraaiende draad, die de binnenkant van de spatader beschadigt. Tegelijkertijd wordt een irriterende vloeistof ingespoten (polidocanol) die de ader verder beschadigt. Het gevolg is dat de ader krimpt en afsluit. De spatader wordt vervolgens op termijn door het lichaam opgeruimd. Dit kan wel een jaar duren. Bij deze ingreep is geen plaatselijke verdoving rond het gehele bloedvat noodzakelijk. Er is alleen een prikje nodig op de plek waar de draad wordt ingebracht. Na de behandeling wordt gedurende 48 uur een compressiekous gedragen. Daarna dient u de kous nog tien dagen overdag te dragen.

Bekijk hier een filmpje over de behandeling.

 

Crossectomie

Bij een crossectomie wordt de spatader in de lies of knieholte afgebonden en zo mogelijk over een lengte van enkele centimeters verwijderd, waardoor het bloed in de ader niet meer kan terugstromen. Voor de operatie wordt de inmonding van de spatader in het diepe adersysteem afgetekend met behulp van echo-onderzoek en wordt u lokaal verdoofd. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en afgedekt met een gaas en pleister. Vervolgens krijgt u een elastische kous of een drukverband aangelegd die u doorgaans 7 tot 10 dagen dag én nacht dient te dragen.

 

Crossectomie en stripping

Voor de operatie wordt het operatiegebied (lies of knieholte) en het verdere verloop van de spatader afgetekend met behulp van echo-onderzoek. Naast het afbinden van de spatader met zijn zijtakken in de lies of knieholte wordt ook een deel van de spatader verwijderd. Dit gebeurt door een draad in de spatader te voeren tot het gewenste punt. Daar wordt via een klein sneetje de draad naar buiten geleid en wordt de ader vastgebonden aan de draad. Vervolgens wordt de spatader binnenstebuiten verwijderd. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en afgedekt met een gaas en pleister. Vervolgens krijgt u een elastische kous of een drukverband aangelegd die u doorgaans 7 tot 10 dagen dag én nacht dient te dragen.

 

Perforantectomie

Een perforantectomie wordt uitgevoerd als de kleppen tussen een oppervlakkige en een diepe ader, de zogeheten perforans, lekken. Veel voorkomende plekken zijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, ter hoogte van of net onder de knie of op het bovenbeen. Daarnaast komt het ook voor op de kuit, in de knieholte en aan de achterzijde van het bovenbeen. Voor de operatie wordt het operatiegebied afgetekend met behulp van echo-onderzoek. Na lokale verdoving wordt een sneetje in de huid gemaakt en de perforans vrijgelegd, afgebonden en doorgesneden. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en verzorgd met een gaas en pleister. Vervolgens krijgt u een elastische kous en/of een drukverband. Dit dient u doorgaans 7 tot 10 dagen te dragen.

 

Muller-methode

Bij deze behandeling worden stukjes spatader in de huid verwijderd door middel van zeer kleine sneetjes, max. 5 mm, en speciale haakjes. De wondjes die achterblijven worden dichtgeplakt met hechtpleisters. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en eventueel gecombineerd worden met andere operatieve of endoveneuze behandelingen.

 

VenaSeal Lijmmethode

Dit is een nieuwe endoveneuze behandeling, waarbij de zieke stamaderen worden behandeld met een speciaal ontwikkelde weefsellijm. Hierbij is geen algehele narcose, ruggenprik of lokale verdoving noodzakelijk. De spatader wordt aangeprikt rond de knie om een katheter op te voeren naar de lies. Bij het terugtrekken wordt op verschillende plaatsen de lijm aangebracht. De wanden van het gehele vat verkleven, waardoor het afsluit. De ingreep is vrijwel pijnloos. Na de ingreep word een week een compressiekous gedragen. Activiteiten kunnen onmiddellijk worden hervat. Centrum Oosterwal is de enige kliniek in Nederland, waar deze innovatieve techniek wordt toegepast .