Uw dermatoloog heeft met u gesproken over omalizumab. Merknaam van omalizumab is Xolair®. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u deze altijd met uw dermatoloog bespreken.
Omalizumab is een geneesmiddel dat onder andere wordt gebruikt bij hardnekkige klachten van galbulten of netelroos. De medische naam van galbulten of netelroos is urticaria. Wanneer deze klachten langer dan zes weken duren en er geen duidelijke oorzaak voor te vinden is, heet dit chronische spontane urticaria. Eén op de honderd mensen heeft er last van. Deze vorm van urticaria kan met omalizumab behandeld worden. Het doel van een behandeling met omalizumab is uw klachten van urticaria te verminderen.
Omalizumab valt onder de groep medicijnen die ‘biologicals’ heten. Deze medicijnen lijken op menselijke moleculen. Omalizumab werkt tegen een antistof in mensen die IgE heet. IgE speelt een rol bij allergieën. Daarvan is bij urticaria meestal geen sprake. Toch is omalizumab werkzaam bij urticaria. Hoe het bij deze ziekte werkt, is nog onbekend.
Omalizumab werkt niet altijd snel. Meestal merkt u na een paar weken dat uw urticaria rustig wordt door omalizumab. Het kan echter ook enkele maanden duren. Omalizumab wordt ingespoten onder de huid in het vetweefsel (subcutaan).
Omalizumab werkt vaak goed. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de patiënten zelfs een zeer goed resultaat bereikt na drie maanden. U moet tijdens deze behandeling doorgaan met het innemen van uw andere geneesmiddelen tegen urticaria, vooral antihistaminica in viervoudige dosering. Omalizumab wordt vaak langdurig gebruikt. Na het stoppen met dit middel kunt u weer last van urticaria krijgen.
Als u chronische spontane urticaria heeft en uw klachten niet voldoende verminderen door andere geneesmiddelen, denk daarbij vooral aan antihistaminica-tabletten, kan uw dermatoloog omalizumab voorschrijven.
U mag geen omalizumab gebruiken als u weet dat u een allergie heeft voor omalizumab of toevoegingen in het geneesmiddel.
U krijgt omalizumab om de vier weken. De dosering is 300 mg per keer (2 spuiten van 150 mg). Deze dosering is voor alle patiënten hetzelfde. Uw arts of een verpleegkundige spuit omalizumab onder de huid in het vetweefsel van de bovenarm (subcutaan).
De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen zijn (die bij minder dan 1 op de 10 mensen voorkomen):
Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen (minder dan 1 op de 100 mensen) zijn:
Bijwerkingen die zelden voorkomen (minder dan 1 op de 1000 mensen) zijn:
Vanwege de zeer kleine kans op een allergische reactie, zal de arts u vragen om na de injectie nog enige tijd in kliniek of polikliniek te blijven voor observatie.
U moet uw dermatoloog waarschuwen als u:
Als u medicijnen krijgt voor een infectie door parasieten, kunnen deze medicijnen minder goed werken door het gebruik van omalizumab.