Patiënt log-in Algemene nummer 020 215 60 60
X
Language / 語言 / Lugha

Tolk

Om de patiënt de juiste zorg en behandeling te bieden is het van groot belang dat de behandelaar en patiënt elkaar goed begrijpen. U bent als patiënt verplicht zelf te zorgen voor een informele tolk indien dit noodzakelijk is. Als u anderstalig bent en u problemen heeft om u zelf in het Nederlands of Engels uit te drukken adviseren wij u een informele tolk mee te brengen tijdens uw afspraak.

Hastaya doğru bakım ve tedavi sağlamak için, tedavi eden kişinin ve hastanın birbirini iyi anlaması çok önemlidir. Eger kendinizi iyi ifade edemiyeceğinize inanıyorsaniz yanınızda tercüman getirmeniz mecburidir. Ana dili Hollandaca olmayan biriyseniz ve kendinizi Hollandaca veya İngilizce olarak ifade etmekte sorun yaşıyorsanız, randevunuz sırasında bir tercüman getirmenizi öneririz.

Welkom, waarmee kunnen wij u helpen?

Informatie

Onrustige moedervlekken zijn meestal goedaardig, maar kunnen voorlopers zijn van melanomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen.

Moedervlekken

Deze pagina geeft informatie over moedervlekken

Omschrijving

Onrustige moedervlekken zijn meestal goedaardig, maar kunnen voorlopers zijn van melanomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen. Zij kunnen ontstaan uit moedervlekken met of zonder pigment. Een enkele keer ontstaan ze uit plekken die eerder geen moedervlek waren. Echter, de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is minder dan 1 op een miljoen. Het merendeel zal dus altijd goedaardig blijven!

Het ontstaan van moedervlekken

Een moedervlek ontstaat door een plaatselijke ophoping van pigmentcellen in de huid. Hierdoor vormen zich bruine of zwarte vlekjes. Ze zijn meestal vlak, maar kunnen ook verheven zijn.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen gevonden dat aanleg een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van moedervlekken en het melanoom. Sommigen beweren dat de hoeveelheid zonlicht waaraan men is blootgesteld tijdens de puberteit een rol speelt in het ontstaan van goedaardige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken. Hiervoor zijn nog geen onomstotelijke bewijzen geleverd. UV-straling draagt echter wel bij aan het ontstaan van andere soorten huidkanker.

Wanneer men onrustige moedervlekken -of er meer dan 50 heeft- is er een verhoogde kans op een vorm van huidkanker. Men dient ook altijd wantrouwig te worden wanneer moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen. Het is dan ook verstandig om in dergelijke gevallen uw huid zelf met regelmaat preventief te controleren of periodiek een preventieve huidscan te doen.

Diagnose

In de meeste gevallen is voor uw dermatoloog met het blote oog goed te onderscheiden wanneer er sprake is van een goedaardige dan wel kwaadaardige moedervlek. Bij twijfelgevallen kunnen aanvullende onderzoeken gedaan worden.

Dermatoscopie

Dit is een niet-pijnlijk onderzoek waarbij de arts met behulp van een speciale lens de moedervlek 10X vergroot kan onderzoeken. Op deze manier kunnen andere kenmerken van de vlek worden onderscheiden die met het blote oog niet te zien zijn. Dit kan eveneens bij uw eerste bezoek aan ons Centrum gedaan worden.

Huidbiopsie

Bij verdenking op een melanoom wordt de afwijking in zijn geheel verwijderd. Afhankelijk van de uitslag van de patholoog moet er soms nog extra huid worden weggenomen.

Behandelmethoden

Goedaardige moedervlekken blijven meestal gewoon goedaardig en hoeven niet per se verwijderd te worden. Wanneer het verdachte moedervlekken betreft worden deze altijd verwijderd.

Om een moedervlek weg te halen zijn verschillende methodes mogelijk. Behandeling is in de meeste gevallen tijdens het eerste bezoek aan ons Centrum al mogelijk.

Shave excisie

Bepaalde goedaardige huidgezwelletjes, zoals een moedervlek kunnen met deze relatief eenvoudige techniek worden verwijderd. Nadat de moedervlek en de huid eromheen is verdoofd wordt het met behulp van een mesje gelijk aan de omliggende huid weggesneden. Men schaaft als het ware de moedervlek af. Het stukje huid wordt naar de patholoog opgestuurd voor onderzoek waarvan de uitslag binnen maximaal 2 weken bekend is. Achteraf kunt u er soms een klein oppervlakkig litteken aan overhouden.

Excisie

Onder plaatselijke verdoving wordt operatief weefsel verwijderd. De wond wordt gehecht en afgedekt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. Het verwijderde weefsel wordt door een patholoog onderzocht om zeker te zijn van de feitelijke diagnose. Na 5 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd en is de uitslag van de patholoog meestal bekend. Indien het om een kwaadaardige moedervlek gaat dient u met regelmaat gecontroleerd te worden gedurende 5 tot 10 jaar. In sommige gevallen is de controleperiode tot 10 jaar na de ingreep. In andere gevallen is slechts een eenmalige controle nodig.

Voorkomen

Als u twijfelt over een moedervlek ga dan naar uw huisarts of dermatoloog. De 5 jaar overlevingsratio van patiënten waarbij een melanoom is ontdekt en behandeld voordat het de lymfeklieren heeft aangetast is 99%. Controleer uw huid dus regelmatig!