Patiënt log-in Algemene nummer 020 215 60 60
X
Language / 語言 / Lugha

Tolk

Om de patiënt de juiste zorg en behandeling te bieden is het van groot belang dat de behandelaar en patiënt elkaar goed begrijpen. U bent als patiënt verplicht zelf te zorgen voor een informele tolk indien dit noodzakelijk is. Als u anderstalig bent en u problemen heeft om u zelf in het Nederlands of Engels uit te drukken adviseren wij u een informele tolk mee te brengen tijdens uw afspraak.

Hastaya doğru bakım ve tedavi sağlamak için, tedavi eden kişinin ve hastanın birbirini iyi anlaması çok önemlidir. Eger kendinizi iyi ifade edemiyeceğinize inanıyorsaniz yanınızda tercüman getirmeniz mecburidir. Ana dili Hollandaca olmayan biriyseniz ve kendinizi Hollandaca veya İngilizce olarak ifade etmekte sorun yaşıyorsanız, randevunuz sırasında bir tercüman getirmenizi öneririz.

Welkom, waarmee kunnen wij u helpen?

Informatie

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn de meeste SOA's gemakkelijk te genezen wanneer ze tijdig worden behandeld.

SOA

Deze pagina geeft informatie over SOA's

Omschrijving

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn de meeste SOA’s gemakkelijk te genezen wanneer ze tijdig worden ontdekt.

SOA is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen.
Voorbeelden van SOA’s zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, Hepatitis B, herpes genitalis of HIV, het virus dat aids veroorzaakt. SOA’s worden overgedragen via sperma, bloed, genitaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen (deze bevinden zich in de anus, penis, vagina en mond).

De meeste SOA’s worden opgelopen door onveilig vrijen.

Diagnose

Indien de kans bestaat dat je een SOA hebt opgelopen blijf daar dan niet mee rondlopen. Niet alleen kan je hier zelf klachten van ondervinden, maar je bent ook besmettelijk voor anderen. Bovendien is het risico op HIV groter als je al een SOA hebt. Daarom is het belangrijk dat je naar een arts gaat en je laat onderzoeken.

Afhankelijk van de klachten en de manier waarop je gevreeën hebt besluit de dermatoloog op welke wijze zinvol op een SOA kan worden getest.

De mogelijkheden zijn als volgt:

  • Bloedonderzoek
  • Een uitstrijkje van de vagina, penis, anus of wangslijmvlieven
  • Urine-onderzoek
  • Klinisch onderzoek (de arts bekijkt de lichaamsdelen waar de klachten zich voordoen)

Als je onveilig hebt gevreeën moet je minimaal 1 week wachten met een SOA-test. Een test op HIV is pas drie tot zes maanden nadat je onveilig hebt gevreeën zinvol. Voordien is het nog niet zichtbaar in je bloedwaarden

Behandeling

Als je denkt dat je een SOA hebt, ga dan altijd naar een arts. Ook al worden de klachten minder, een SOA geneest nooit vanzelf en behandeling is altijd nodig.

Het merendeel van de SOA’s zijn gemakkelijk te behandelen. Andere SOA’s raak je nooit meer kwijt als je ze eenmaal hebt opgelopen.

Soms kan men wel de klachten bestrijden, zoals bij herpes genitalis en genitale wratten, maar blijft het virus in het lichaam aanwezig en komen de klachten weer terug wanneer de weerstand vermindert.

Welke behandeling de arts voor zal stellen verschilt per SOA. In Centrum Oosterwal worden lokale en systemische behandelingen toegepast. Behandelingen kunnen pillen of crèmes óf een combinatie van beide inhouden. Indien de lokale behandeling niet voldoende effect heeft kan een behandeling met medicijnen worden voorgesteld.